Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι Είναι Το Μπαλαγιάζ

Τι είναι το μπαλαγιάζ: τα πάντα για την δημοφιλή τεχνική - The Cover

Τι είναι το μπαλαγιάζ: Η καλύτερη λύση για να μην τρέχεις στα κομμωτήρια κάθε 15 μέρες για ρίζα.

Η τεχνική του μπαλαγιάζ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις κορυφαίες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι hair colorists για να μεταμορφώσουν τα μαλλιά μας. Είναι το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους colorists, για looks πιο χαμηλής συντήρησης.

Διάβασε όλες τις λεπτομέρειες παρακάτω και μη ξεχάσεις να μας ακολουθήσεις σε Facebook και Instagram για ακόμη περισσότερη ομορφιά και μόδα καθημερινά.

View this post on Instagram

A post shared by HAIRMVMT (@hairmvmt)

Γιατί αγαπάμε αυτή την τεχνική

Πρέπει να ξεκινήσουμε λέγοντας, πως το μπαλαγιάζ έχει σβήσει από το χάρτη τις παλιομοδίτικες “ριγέ” ανταύγειες για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί απαιτεί λιγότερο συχνή συντήρηση, άρα κοστίζει λιγότερο σε χρόνο και χρήμα. Δεύτερον, το αποτέλεσμα δείχνει πολύ πιο φυσικό από ότι οι κλασσικές ανταύγειες ή ένα hairlook με ντεκαπάζ σε όλο το κεφάλι.

Το μπαλαγιάζ, μπλέκεται με πολλές άλλες διαφορετικές τεχνικές για να εξυπηρετήσει τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε γυναίκας. Τα χρώματα και οι συνδυασμοί είναι αναρίθμητοι και χωρίς να αλλάζεις ριζικά το look σου, μπορείς να ανανεώνεσαι διαρκώς παίζοντας μόνο με τους τόνους.

Μπορείς, αφού έχεις κάνει το μπαλαγιάζ και καθώς τα μαλλιά σου μακραίνουν, να επιλέγεις ένα πιο ζεστό ρεφλέ το φθινόπωρο και κάτι πιο icy το καλοκαίρι, μέχρι να κάνεις το επόμενο σου μπαλαγιάζ.

Τι είναι το μπαλαγιάζ και με ποιες τεχνικές επιτυγχάνεται

Ο όρος μπαλαγιάζ, τεχνικά σημαίνει “ζωγραφίζω” και δημιουργήθηκε ως τεχνική για να δώσει πολύ φυσικές ανταύγειες και εξατομικευμένο αποτέλεσμα σε κάθε γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, το μπαλαγιάζ δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο όπως πχ. οι ανταύγειες που γίνονται σε όλο το κεφάλι.

Μπορεί να βάφεται μόνο η επιφάνεια κάθε τούφας που επιλέγεται (τεχνική surface painting) για περισσότερη διάσταση ή μπορεί να βάφεται και η κάτω πλευρά κάθε τούφας για μονοδιάστατο χρώμα.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται clay ντεκαπάζ -και όχι η μπλε σκόνη του ντεκαπάζ-, καθώς είναι λιγότερο δυνατό σαν υλικό και δεν ανοίγει πολλούς τόνους τα μαλλιά. Έτσι, δημιουργείται ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα, σαν να έχουν ανοίξει τα μαλλιά από τον ήλιο. Επιπλέον, είναι πιο γρήγορο σαν τεχνική -άρα λιγότερος χρόνος στο κομμωτήριο- και πιο ασφαλές για τα μαλλιά, καθώς στεγνώνει πιο γρήγορα στον ανοιχτό αέρα και έτσι σταματά να “δουλεύει”.

Όταν χρειάζεται καλύτερη διείσδυση του ντεκαπάζ, μπορούν χρησιμοποιηθούν αλουμινόχαρτα, μες ή wrap.

Δες πόσες διαφορετικές τοποθετήσεις μπαλαγιάζ μπορούν να γίνουν και πόσο διαφορετικά αποτελέσματα μπορούν να δώσουν. Χρησιμοποίησε τα βελάκια για να δεις την τοποθέτηση ή το αποτέλεσμα σε κάθε φωτογραφία.

Οι διαφορές του παραδοσιακού μπαλαγιάζ με το σημερινό μπαλαγιάζ

Σήμερα, ο όρος μπαλαγιάζ έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται από τα κομμωτήρια ως περιγραφή του φυσικού αποτελέσματος που βλέπουμε σε ένα hairlook.

Αυτό το look μπορεί να μην δείχνει σαν να άνοιξαν 2-3 τόνους τα μαλλιά μας από τον ήλιο και σίγουρα να είναι πιο έντονο, αλλά κρατάει μια πολύ φυσική ρίζα. Επίσης, μπορεί να μην χρησιμοποιεί clay ντεκαπάζ και free hand τεχνικές, αλλά το κλασσικό μπλε ντεκαπάζ -ή ένα μείγμα των δύο- με κρεπάρισμα στη ρίζα και σε συνδυασμό με αλουμινόχαρτα για πιο δυνατό ξάνοιγμα.

Έτσι, ακόμη και μια μελαχρινή με πολύ σκούρα βάση, μπορεί να αποκτήσει το “φυσικό ξανθό” που ονειρεύεται. Μπορεί ακόμη να συνδυάζονται και οι δύο τεχνικές όπως στο βίντεο παρακάτω για ακόμη πιο εξατομικευμένο αποτέλεσμα.

Στη χώρα μας, όπου δυστυχώς υπάρχει έλλειψη γνώσης της παραδοσιακής τεχνικής, βλέπουμε σχεδόν αποκλειστικά να χρησιμοποιείται η τεχνική της κρεπαρισμένης ανταύγειας, με αλουμινόχαρτα και την κλασσική μπλε σκόνη. Αν και τα αποτελέσματα που βλέπουμε είναι πραγματικά εντυπωσιακά, στην πραγματικότητα είναι κρεπαρισμένες ανταύγειες και όχι μπαλαγιάζ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα hairlooks με λίγη διάσταση. Και πάλι όμως, η ρίζα διατηρείται φυσική λόγω του κρεπαρίσματος και το αποτέλεσμα είναι επίσης ένα hairlook χαμηλής συντήρησης όπως και το παραδοσιακό μπαλαγιάζ.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διευκρινίσουμε πως στη χώρα μας που κατά κύριο λόγο είμαστε μελαχρινές, το μπαλαγιάζ με clay ντεκαπάζ δεν έχει τη δύναμη να ανοίξει πολλούς τόνους τα μαλλιά μας, για αυτό πολλές φορές το κλασσικό ντεκαπάζ μπορεί να κρίνεται απαραίτητο.

Αν συνεχίζετε να επιθυμείτε το παραδοσιακό μπαλαγιάζ με clay ντεκαπάζ, τότε θα χρειαστείτε περισσότερα sessions για να φτάσετε σε ένα πολύ ανοιχτό ξανθό. Επίσης, αν επιθυμείτε ένα look με αρκετή διάσταση μέχρι τις άκρες θα πρέπει να το διευκρινήσετε στην κομμώτρια σας.