Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μπαλαγιάζ: όσα πρέπει να ξέρεις

Τι είναι το μπαλαγιάζ: διάβασε τα πάντα για την τεχνική, τις διαφορές με άλλες τεχνικές και τα διαφορετικά αποτελέσματα που μπορεί να δώσει σε κάθε κεφάλι

Τι είναι το μπαλαγιάζ; Η καλύτερη λύση για να μην τρέχεις στα κομμωτήρια κάθε 15 μέρες για ρίζα.

Η τεχνική του μπαλαγιάζ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις κορυφαίες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι hair colorists για να μεταμορφώσουν τα μαλλιά μας. Είναι το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιείται πιο συχνά από τους colorists, για looks πιο χαμηλής συντήρησης.

Τι είναι το μπαλαγιάζ και με ποιες τεχνικές επιτυγχάνεται

Ο όρος μπαλαγιάζ, τεχνικά σημαίνει “σαρώνω” και υπονοεί τις κινήσεις που γίνονται στην επιφάνεια της τούφας, για να “ζωγραφίσει” ο colorist. Δημιουργήθηκε ως τεχνική για να δώσει πολύ φυσικές ανταύγειες και εξατομικευμένο αποτέλεσμα σε κάθε γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, το μπαλαγιάζ δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο όπως πχ. οι πλεκτές ανταύγειες που γίνονται σε όλο το κεφάλι. Σήμερα, μιας και οι έννοιες πλέον είναι πολύ συγκεχυμένες, θα το συναντήσεις και με τους όρους “hair painting”, “freehand”, “free painting”, “French balayage”.

Η τεχνική του μπαλαγιάζ

Στο παραδοσιακό μπαλαγιάζ, μπορεί να βάφεται μόνο η επιφάνεια κάθε τούφας που επιλέγεται (τεχνική surface painting) για ένα αποτέλεσμα με διάσταση ή μπορεί να βάφεται και η κάτω πλευρά κάθε τούφας για περισσότερο ενιαίο χρώμα. Μπορεί να ξεκινά από την ρίζα ή από τα μήκη. Όλα εξαρτώνται από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα υλικά του

Παραδοσιακά, στο ελεύθερο μπαλαγιάζ χρησιμοποιείται clay ντεκαπάζ (ντεκαπάζ πηλός) καθώς είναι περισσότερο σταθερό αλλά λιγότερο δυνατό σαν υλικό από την κλασσική σκόνη του ντεκαπάζ. Επιπλέον, αφήνεται να στεγνώσει φυσικά στον ανοιχτό αέρα (open air). Συνεπώς, δεν ανοίγει πολλούς τόνους τα μαλλιά και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα, σαν να έχουν ανοίξει τα μαλλιά από τον ήλιο. Επιπλέον, είναι πιο γρήγορο σαν τεχνική αφού δεν μπαίνουν αλουμινόχαρτα -άρα λιγότερος χρόνος στο κομμωτήριο- και πιο ασφαλές για τα μαλλιά, καθώς στεγνώνει πιο γρήγορα στον ανοιχτό αέρα και έτσι το ντεκαπάζ σταματά να “δουλεύει” αρκετά γρήγορα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν χρειάζεται καλύτερη διείσδυση του ντεκαπάζ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αλουμινόχαρτα, μες ή σελοφάν.

Δες πόσο διαφορετικά αποτελέσματα μπορούν να δώσουν οι διαφορετικές τοποθετήσεις μπαλαγιάζ.

Γιατί είναι η καλύτερη τεχνική

Το μπαλαγιάζ έχει σβήσει από το χάρτη τις παλιομοδίτικες “ριγέ” ανταύγειες για δύο λόγους. Καταρχάς, γιατί απαιτεί λιγότερο συχνή συντήρηση, άρα κοστίζει λιγότερο σε χρόνο και χρήμα. Επιπλέον, το αποτέλεσμα δείχνει πολύ πιο φυσικό από ότι οι κλασσικές ανταύγειες ή ένα look με ντεκαπάζ σε όλο το κεφάλι.

Το μπαλαγιάζ σήμερα μπλέκεται με πολλές άλλες διαφορετικές τεχνικές για να εξυπηρετήσει τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε γυναίκας. Τα χρώματα και οι συνδυασμοί είναι αναρίθμητοι και χωρίς να αλλάζεις ριζικά το look σου, μπορείς να ανανεώνεσαι διαρκώς παίζοντας μόνο με τους τόνους.

Οι διαφορές του παραδοσιακού μπαλαγιάζ με το σημερινό μπαλαγιάζ

Σήμερα, ο όρος μπαλαγιάζ έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται από τα κομμωτήρια ως περιγραφή του φυσικού αποτελέσματος που βλέπουμε σε ένα hairlook. O colorist, μπορεί να μην χρησιμοποιεί clay ντεκαπάζ και free hand (ελεύθερες) τεχνικές, αλλά το κλασσικό μπλε ντεκαπάζ -ή ένα μείγμα των δύο- με κρεπάρισμα στη ρίζα και σε συνδυασμό με αλουμινόχαρτα για πιο δυνατό ξάνοιγμα, να δίνει ένα look που μοιάζει με μπαλαγιάζ.

Έτσι, ακόμη και μια μελαχρινή με πολύ σκούρα βάση, μπορεί να αποκτήσει το “φυσικό ξανθό” που ονειρεύεται. Μπορεί ακόμη να συνδυάζονται και οι δύο τεχνικές όπως στο βίντεο παρακάτω για ακόμη πιο εξατομικευμένο αποτέλεσμα.

Γιατί δεν είναι τόσο διαδεδομένη η free hand τεχνική στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας, βλέπουμε σχεδόν αποκλειστικά να χρησιμοποιείται η τεχνική της κρεπαρισμένης ανταύγειας, με αλουμινόχαρτα για ένα look που μοιάζει με μπαλαγιάζ, αφού κρατά φυσική ρίζα. Αν και τα αποτελέσματα συχνά είναι πραγματικά εντυπωσιακά, στην πραγματικότητα είναι κρεπαρισμένες ανταύγειες και όχι μπαλαγιάζ.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διευκρινίσουμε πως στην Ελλάδα που κατά κύριο λόγο είμαστε μελαχρινές, το παραδοσιακό μπαλαγιάζ με clay ντεκαπάζ δεν έχει τη δύναμη να ανοίξει πολλούς τόνους τα μαλλιά μας, για αυτό πολλές φορές το κλασσικό ντεκαπάζ σε συνδυασμό με κρεπαρισμένη ανταύγεια και αλουμινόχαρτα, μπορεί να κρίνεται απαραίτητο από τον εκάστοτε colorist.

Αν συνεχίζετε να επιθυμείτε το παραδοσιακό μπαλαγιάζ με clay ντεκαπάζ, τότε θα χρειαστείτε περισσότερες επισκέψεις στο κομμωτήριο για να φτάσετε σταδιακά σε ένα πολύ ανοιχτό ξανθό. Επίσης, αν επιθυμείτε ένα look με αρκετή διάσταση μέχρι τις άκρες θα πρέπει να το διευκρινίσετε στην κομμώτρια σας.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται