Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Όλα Όσα Θέλεις Να Ξέρεις Για Το Root Shadow

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τις τεχνικές βαφής ρίζας: τι είναι το shadow root και ποιες οι διαφορές του με το root melt

Οι τεχνικές βαφής μαλλιών όπως τις έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο αφιέρωμα, είναι πλέον πραγματικά αμέτρητες. Μέσα από όλες όσες έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια λόγω και των νέων προϊόντων που κυκλοφορούν, έχει προκύψει και το shadow root.

Αν και το shadow root δεν είναι μια πολύ καινούρια τεχνική -εμείς τουλάχιστον την γνωρίζουμε αρκετά χρόνια- τείνει να γίνει μόδα όπως και το μπαλαγιάζ, για αυτό και εφεξής θα την συναντάς αρκετά συχνά.

Τι είναι το root shadow

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το shadow root είναι τεχνική και όχι look, όπως λανθασμένα σας πληροφορούν διάφορα Ελληνικά site τώρα τελευταία. Είναι μία από τις βασικές τεχνικές βαφής της ρίζας, που συνήθως συνδυάζεται με μπαλαγιάζ ή ανταύγειες. Το όνομα της έχει παρθεί από το εφέ σκιάς το οποίο δημιουργείται επάνω στην ανταύγεια.

Πώς επιτυγχάνεται το root shadow

Στο shadow root, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ημιμόνιμες βαφές χωρίς αμμωνία, οι οποίες δουλεύουν μόνο tone-on-tone. Με λίγα λόγια, μια μεσαία ημιμόνιμη βαφή (πχ. 7-8-9) θα πιάσει στην ανταύγεια -και όχι στην φυσική βάση- χωρίς να την καλύψει, δημιουργώντας μια “σκιά”, καθώς λόγω έλλειψης αμμωνίας και σε συνδυασμό με το χαμηλό οξυζενέ, δεν έχει την δύναμη να καλύψει την ανταύγεια. Εξ ου και το όνομα “shadow” root. Στην φυσική βάση που μπορεί να είναι επιπέδου 4-5-6 δεν θα προκαλέσει απολύτως καμία αλλαγή.

Συνήθως, χρησιμοποιείται toner 2 τόνους πιο σκούρο από την ανταύγεια, για πιο ομαλή ανάπτυξη των μαλλιών. Επίσης, συνδυάζεται με διαφορετικά χρώματα toners στα μεσαία μήκη ή ακόμη και διαφορετικό χρώμα στις άκρες.

Να θυμάσαι, πως όσο πιο ανοιχτό το toner, τόσο πιο διάφανη η σκιά που θα δημιουργηθεί στην ανταύγεια.

Το μήκος στο οποίο δημιουργείται, ξεκινά από 1 ως και 6-7 εκ.

Σε ποιες περιπτώσεις ταιριάζει το shadow root

Εάν έχεις κάνει ποτέ ανταύγειες ή μπαλαγιάζ, ξέρεις πως ένα από τα μείον, είναι το ρεφλέ με μόνιμη βαφή που σου κάνουν ακριβώς μετά, για να σβήσει την γραμμή της ανταύγειας και να μην φαίνονται ριγέ. Έτσι όμως καταλήγει να σβήνει και τα πρώτα 2-3 εκατοστά και να ξαναδημιουργεί “ρίζα”. Ως αποτέλεσμα σε 1-1,5 μήνα τα μαλλιά σου φαίνονται σαν να έχουν κάνει “μεγάλη ρίζα” και χρειάζεσαι νέα επίσκεψη σε κομμωτήριο.

Επίσης, αν έχεις έστω και λίγα γκρίζα, μέσα σε αυτόν τον 1-1,5 μήνα έχουν ξαναεμφανιστεί και δημιουργείται πολύ γρήγορα ένα κενό μεταξύ νέων γκρίζων, βαμμένης ρίζας από ρεφλέ και ανταύγειας.

Αυτά τα προβλήματα ήρθε να λύσει η τεχνική του shadow root. Κάνοντας shadow root, δεν καλύπτεται η ανταύγεια, αφού απλά δημιουργείται μια σκιά επάνω της, όπως ακριβώς και επάνω στα γκρίζα. Έτσι, ακόμη και όταν αυτά κάνουν την εμφάνιση τους, πλέον γίνεται “blending”. Φυσικά, αυτό γίνεται σε μαλλιά με γκρίζα ως 30%, καθώς όταν γίνονται περισσότερα τα γκρίζα, είναι δύσκολο να υπάρξει διάσταση και blending μαζί.

Σε γενικές γραμμές, το shadow root είναι μια τεχνική που κρατά διάσταση στα μαλλιά από αρκετά ψηλά. Eίναι επίσης πολύ χαμηλής συντήρησης τεχνική, καθώς θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να κατέβει η ρίζα, ενώ η ανάπτυξη των μαλλιών θα φαίνεται πολύ ομαλή χρωματικά. Είναι επίσης μια τεχνική η οποία ταιριάζει σε όσες θέλουν να κρατήσουν ένα πιο ξανθό look γύρω από το πρόσωπο.

Το ακόμη καλύτερο είναι πως δεν προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στα μαλλιά σου αμέσως μετά το ντεκαπάζ. Έτσι κι αλλιώς, μετά το ντεκαπάζ τα λέπια της τρίχας είναι ανοιχτά και απορροφούν αρκετή από τη βαφή, με αποτέλεσμα να κρατά πολλούς μήνες το χρώμα στα μαλλιά.

Ποιες οι διαφορές με το root melt

Οι τεχνικές πολύ συχνά μπερδεύονται και από τους ίδιους τους hair stylists, αφού επικρατεί γενικά μια σύγχυση για τους όρους. Φυσικά, τίποτα δεν είναι λάθος σαν ορολογία αφού λίγο πολύ όλες μοιάζουν, αρκεί να χρησιμοποιούνται τα σωστά προϊόντα για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Shadow root: γίνεται αποκλειστικά με ημιμόνιμες βαφές και μπορεί να καλύπτει από 1 ως 5-6 εκατοστά από την ρίζα. Συνδυάζεται με διαφορετικό χρώμα toner από τα μεσαία μήκη και κάτω. Σαν τεχνική αφορά την σκιά επάνω στην ανταύγεια και χρησιμοποιείται toner 2 τόνους πιο σκούρο από την ανταύγεια

Root melt: μπορεί να γίνει με μόνιμες βαφές για οπάκ look ή με ημιμόνιμες για να κάνει blending τα γκρίζα. Μπορεί να είναι ξεχωριστή υπηρεσία επάνω σε ξανθιές που θέλουν πιο φυσική ρίζα και ομαλή ανάπτυξη, ενώ μπορεί να κατέβει όσο χαμηλά θέλεις. Μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί σε στεγνά μαλλιά. Σαν τεχνική αφορά το σβήσιμο της ρίζας και χρησιμοποιείται βαφή ή toner 1-2 τόνους πιο ανοιχτό από την φυσική βάση.