Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Όλες Τις Μεθόδους Αποτρίχωσης

Advertisements
Τι πρέπει να ξέρεις για την αποτρίχωση και για όλες τις διαφορετικές μεθόδους, τι αποτρίχωση να κάνεις ανάλογα με τις ανάγκες σου, πώς πρέπει να προετοιμάσεις το δέρμα σου και τι προϊόντα πρέπει να εφαρμόζεις μετά από κάθε αποτρίχωση.

Η αποτρίχωση σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο για καμία γυναίκα, δυστυχώς όμως είναι απαραίτητη, ιδίως την Άνοιξη και το Καλοκαίρι που το δέρμα μας εκτίθεται σε κοινή θέα. Ακόμη και εάν έχεις υποβληθεί σε αποτρίχωση με laser, κάποιες περιόδους της ζωής σου μπορεί να χρειαστεί να καταφύγεις ξανά σε αυτή την λύση.

Γενικότερα, υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτρίχωσης σήμερα με την συμβολή της τεχνολογίας αλλά και τις παραδοσιακές μεθόδους που όλες ξέρουμε.

Tι πρέπει να ξέρεις για την αποτρίχωση και ποια μέθοδο να επιλέξεις

Το τι θα διαλέξεις τελικά εξαρτάται από  πολλούς παράγοντες. Από το budget σου, το πάχος και το χρώμα της τρίχας, την συχνότητα εμφάνισης τους, το πόσο ανεκτική είσαι στην κάθε μέθοδο αποτρίχωσης, αλλά και το πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις.

Μπορείς σίγουρα να επιλέξεις διαφορετικές μεθόδους για διαφορετικά σημεία. Τα πιο εμφανή και πιο μικρά σε μέγεθος, όπως είναι το μεσόφρυο, αλλά και το άνω χείλος, σίγουρα θα έχουν πιο γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα με laser Alexandrite, ενώ λόγω μικρής επιφάνειας σίγουρα δεν θα κοστίσουν όσο θα κόστιζαν πχ. τα πόδια.

Advertisements

Διάβασε παρακάτω, τα συν και τα πλην κάθε μεθόδου, για να αποφασίσεις ποια σου ταιριάζει.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ

#1. ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΞΥΡΑΦΑΚΙ

Η αποτρίχωση με ξυραφάκι αυξάνει τις πιθανότητες να γυρίσουν οι τρίχες προς τα μέσα και να αναπτυχθούν κάτω από την επιδερμίδα σου, με αποτέλεσμα να γεμίζεις σπυράκια, που με την σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα και μολύνσεις. Το δεύτερο μειονέκτημα, είναι αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν αλλά σίγουρα έχουν βιώσει, το λεγόμενο έγκαυμα από ξυραφάκι.

Εάν εμφανίζεις κοκκινίλες, ευαισθησία, φαγούρα, κόκκινα σπυράκια, είναι πολύ πιθανό να έχεις πάθει ακριβώς αυτό.

Επιπλέον, πρέπει να είσαι πάντα εφοδιασμένη με καινούρια και αχρησιμοποίητα ξυραφάκια, ώστε να είναι καθαρά και να μην έχουν συγκεντρώσει μικρόβια.

#2. ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΚΡΥΟ Η ΖΕΣΤΟ ΚΕΡΙ

Η αποτρίχωση με κερί, σε βάθος χρόνου θα διαπιστώσεις πως προκαλεί αποδυνάμωση στην τρίχα και πολλές σταματούν εντελώς να αναπτύσσονται. Αυτό βέβαια, μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, είναι όμως μια πολύ καλή λύση και αρκετά οικονομική για όσες δεν έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται κάποιο ινστιτούτο αρκετά συχνά. Διάρκεια έως την επανεμφάνιση τρίχας: 3-4 εβδομάδες. Δες διπλή επαγγελματική κεριέρα σε πολύ καλή τιμή για να ζεσταίνεις διπλό κερί ταυτόχρονα εδώ.

ALSO READ: Πώς Να Κάνεις Απολέπιση Προσώπου Μόνη Σου

#3. ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΚΡΕΜΕΣ/ΛΟΣΙΟΝ

Η μέθοδος αποτρίχωσης με κρέμες, λόγω χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευαίσθητες επιδερμίδες και δεν θα σου την συνιστούσαμε γενικότερα. Η μυρωδιά τους, είναι κάτι που επίσης τις καθιστά την λιγότερο ελκυστική μέθοδο αποτρίχωσης.

#4. ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER

Η αποτρίχωση με laser, μπορεί να νομίζεις πως είναι μόνιμη, αλλά πίστεψε μας δεν είναι. Τουλάχιστον δεν είναι με όλα τα είδη laser. Θα χρειαστείς πολλές συνεδρίες, όπου στο ενδιάμεσο πάλι θα χρειάζεσαι προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης -ξυράφι ή μηχανή αποτρίχωσης- και στο τέλος, μετά από πολύ κόπο και μια μεγάλη επένδυση χρημάτων, θα ανακαλύψεις πως δεν διαρκεί για πάντα, αφού θα χρειάζεσαι και συνεδρίες συντήρησης κάθε περίπου 2 χρόνια. Όλα αυτά φυσικά εξαρτώνται και από ενδοκρινολογικούς παράγοντες, καθώς οι ορμόνες παίζουν ρόλο στην τριχοφυία.

Σε κάθε περίπτωση, η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και σίγουρα πρέπει να κάνεις μια συμβουλευτική συνεδρία αρχικά με την δερματολόγο, ώστε να συζητήσετε κατά πόσο αρμόζει στην δική σου περίπτωση και πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να απαλλαγείς από την έντονη τριχοφυία.

Επίσης, το laser πρέπει να εφαρμόζεται με πολύ προσοχή στο πρόσωπο, για αυτό και θα σου συστήσουμε να το εφαρμόσεις μόνο στο άνω χείλος και στο μεσόφρυο, καθώς παρειές και πηγούνι είναι ορμονοεξαρτώμενα σημεία και μπορεί να μην δεις ποτέ αποτέλεσμα.

Τέλος, προτίμησε αυστηρά κάποιο ιατρείο -και όχι ινστιτούτο αισθητικής- με διαθέσιμο μηχάνημα τεχνολογίας Alexandrite. Το Soprano Ice θεωρείται -και επιβεβαιώνουμε από προσωπική εμπειρία- το κορυφαίο μηχάνημα με άριστα αποτελέσματα, ενώ είναι και το μοναδικό που μπορεί να αποτριχώσει και σκούρα δέρματα και εν μέσω Καλοκαιριού με μεγάλη ασφάλεια.

Εάν ο δερματολόγος σου δεν διαθέτει το συγκεκριμένο μηχάνημα θα σου συστήναμε να αποφεύγεις αποτρίχωση με οποιοδήποτε άλλο laser σε περιόδους αυξημένης ηλιοφάνειας. Κάτι ακόμη που σαφώς πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, είναι το αυξημένο κόστος της συγκεκριμένης μεθόδου.

#5. ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ

Η ηλεκτρόλυση με βελόνα, καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας, ώστε να σταματήσουν εντελώς οι τρίχες να αναπτύσσονται. Αν και χρειάζεται περισσότερες συνεδρίες από την αποτρίχωση με laser – ιδίως για μεγάλες επιφάνειες όπως είναι τα πόδια –  μόλις ο θύλακας καταστραφεί εντελώς, δεν χρειάζεσαι συνεδρίες συντήρησης. Μπορεί να κοστίζει αρκετά, αναλόγως και που θα επιλέξεις να την κάνεις, αλλά θα διαπιστώσεις πως στο τέλος αξίζει και τα χρήματα και τον χρόνο σου, τουλάχιστον για τα σημεία όπου αντιμετωπίζεις πρόβλημα έντονης τριχοφυίας.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα και όλα τα σημεία του προσώπου. Με τακτικές συνεδρίες, μπορεί να διαρκέσει μέχρι 18 μήνες ώστε να ξεφορτωθείς κάθε ανεπιθύμητη τρίχα του σώματος σου. Εμπιστεύσου μόνο δερματολόγους και εφάρμοζε πάντα κρέμες με SPF για να μην κάνεις λεκέδες.

#6. ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Η αποτρίχωση με οικιακές συσκευές αφαιρεί την τρίχα από την ρίζα της εύκολα και γρήγορα και έχει ίδια χρονική διάρκεια με την αποτρίχωση με κερί. Μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω, αλλά θα την κάνεις απόσβεση σε μικρό χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί χρόνο προετοιμασίας -εκτός από την φόρτιση της- και μπορείς να την έχεις παντού μαζί σου. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βρεγμένο δέρμα, άρα στο ντουζ.

https://www.instagram.com/p/-T6sI4oSeR/

Στα μείον αυτής της μεθόδου, συγκαταλέγουμε το ότι δεν προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο, ακόμη και με τις μικρές κεφαλές, καθώς πονάει αρκετά. Εάν αυτή είναι η μέθοδος που θα επιλέξεις, δες μεγάλη ποικιλία από αποτριχωτικές μηχανές από επώνυμα brands στο Public εδώ και στο E-shop εδώ.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Εάν επιλέξεις κάποια μέθοδο προσωρινής αποτρίχωσης, η σωστή προετοιμασία μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των τριχών εσωτερικά, αλλά και να σε αφήσει με πιο απαλό και υγιές δέρμα. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

#1. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η αποτρίχωση με κερί, πρέπει να γίνεται σε στεγνό και καθαρό δέρμα. Για το πρόσωπο: καθάρισε τα σημεία του προσώπου που θα αποτριχώσεις με ένα προϊόν όπως είναι το micellar water, ώστε να απομακρυνθεί η λιπαρότητα και οι ρύποι. Μην χρησιμοποιήσεις προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη. Για το σώμα: ένα ντουζ και ελαφρύς καθαρισμός με μια λούφα και ένα body wash επαρκούν.

#2. ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

ΜΗΝ ενυδατώσεις το δέρμα σου την ημέρα της αποτρίχωσης, γιατί δεν θα μπορεί να προσκολλήσει σωστά το κερί στην τρίχα. Αντιθέτως, φρόντιζε όλο το προηγούμενο διάστημα, να ενυδατώνεις σωστά και τακτικά το δέρμα σου, ώστε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

#3. ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ

Η απολέπιση είναι απαραίτητη πριν από κάθε αποτρίχωση. Εκτός του ότι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, η αφαίρεση της τελευταίας στοιβάδας του δέρματος αποκαλύπτει γρηγορότερα τις τρίχες που ετοιμάζονται να εμφανιστούν.

Σιγουρέψου πως θα εφαρμόσεις ένα ελαφρύ απολεπιστικό προϊόν, 2-3 μέρες πριν την αποτρίχωση, ώστε να έχει χρόνο το δέρμα σου να καλμάρει.

Έχε υπόψιν, πως απολέπιση και αποτρίχωση δεν πρέπει να γίνονται πολύ κοντά χρονικά, γιατί και η αποτρίχωση αφαιρεί την τελευταία στοιβάδα του δέρματος. Γενικότερα, εάν απολεπίζεις το δέρμα σου 2-3 φορές την εβδομάδα και το ενυδατώνεις σωστά, θα έχεις και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξεις τρίχες στο εσωτερικό της επιδερμίδας.

#4. ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗΣ

Τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη, μπορούν να καταστήσουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στην αποτρίχωση. Διέκοψε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την αποτρίχωση σου, εάν πρόκειται να κάνεις αποτρίχωση στο πρόσωπο. Μίλησε με το δερματολόγο σου.

#5. ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΥΤΟΜΑΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Φυσικά, δεν χρειάζεται να σου πούμε πως η αποτρίχωση θα αφαιρέσει μαζί και το τεχνητό σου μαύρισμα, ιδίως εάν έχει προηγηθεί την προηγούμενη μέρα. Κατά γενικό κανόνα απέφυγε οτιδήποτε μπορεί να περιέχει κάποια χημική ουσία, τις μέρες πριν την αποτρίχωση, για να μην αποκτήσεις και τυχόν λεκέδες.

#6. ΕΠΑΡΚΕΣ ΜΗΚΟΣ

Περίμενε να φτάσουν το μήκος των 6mm, ώστε να μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να αφαιρεθούν.

ΒΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

#1. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΛΟΣΙΟΝ

Η εφαρμογή μιας εξειδικευμένης λοσιόν για μετά την αποτρίχωση, θα παρεμποδίσει την εσωτερική ανάπτυξη των τριχών και θα καθυστερήσει την ανάπτυξη τους γενικότερα. Επιπλέον, θα καλμάρει το δέρμα σου και θα το διατηρήσει ενυδατωμένο. Αυτή που θα σου προτείνουμε είναι η Decleor Aroma Epil Expert Post-Wax (17.30 €)

#2. ΚΑΘΑΡΑ ΡΟΥΧΑ

Οι πόροι του δέρματος ανοίγουν με την αποτρίχωση και έτσι το δέρμα καθίσταται ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να το ερεθίσουν. Φρόντισε τα ρούχα που θα έρθουν σε επαφή με το δέρμα σου να είναι καθαρά. Προτίμησε βαμβακερά υφάσματα και φαρδιές γραμμές.

#3. ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΑΟΥΝΑΣ/ΠΙΣΙΝΑΣ/ΘΑΛΑΣΣΑΣ/ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την αποτρίχωση απέφυγε να έρθεις σε επαφή με χλώριο ή θαλασσινό νερό, ώστε να μην ερεθιστεί το δέρμα σου. Επίσης, καλό θα ήταν να προτιμάς χλιαρά και κρύα ντους ώστε να σφίξουν και πάλι οι πόροι του δέρματος σου.

#4. ΑΠΟΦΥΓΗ ΧΗΜΙΚΩΝ

Τα αυτομαυριστικά, τα body spray, οι λοσιόν με άρωμα και γενικότερα ότι περιέχει δραστικές ουσίες, πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 48 ώρες μετά την αποτρίχωση.

#5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ

Τις επόμενες μέρες μετά την αποτρίχωση, εάν το δέρμα σου εμφανίσει λευκά μικρά εξογκώματα ή γυρισμένες τρίχες, μπορείς να εφαρμόζεις aloe vera gel ή κάποιο εξειδικευμένο προϊόν, για καταπράϋνση και για να απελευθερώσει τις φυλακισμένες τρίχες.

Advertisements

#6. ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ

Η τακτική απολέπιση, 2-3 φορές την εβδομάδα βοηθάει όπως είπαμε και παραπάνω, στο να μην αναπτυχθούν τρίχες εσωτερικά. Η εφαρμογή ενός απολεπιστικού μπορεί να γίνει 48 ώρες μετά την αποτρίχωση.

No Comments Yet

Comments are closed

Ενεργοποίηση Ειδοποιήσεων    OK No thanks