Που Θα Βρεις Τα Καλύτερα Πλεκτά

Κοινοποιήστε!

Μάθε που θα βρεις τα καλύτερα πλεκτά από κασμίρι, μερινός, άλπακα και από άλλα υλικά μη συνθετικά, που δεν βλάπτουν το δέρμα.

Όταν βλέπουμε, διαβάζουμε ή ακούμε για μάλλινα πουλόβερ, πόσες φορές αλήθεια κοιτάμε τις ετικέτες για να δούμε “πόσο” μάλλινα είναι;

Σίγουρα όχι όσο συχνά θα έπρεπε.

Τα πλεκτά πουλόβερ που αγοράζουμε, στην πραγματικότητα μόνο μάλλινα δεν είναι. Συνήθως είναι περισσότερο συνθετικά. Ακρυλικά, πολυεστερικά, πολυαμίδιο (nylon) είναι τα υλικά που συναντάμε πιο συχνά και ενώ τα σχέδια τους μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακά, η σύσταση τους δεν δικαιολογεί τις τιμές τους.

ALSO READ: Πώς Να Φορέσεις Ρούχα & Αξεσουάρ Με Αλυσίδες

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να αποκτήσετε ένα πλεκτό πουλόβερ, δώστε μεγάλη σημασία στην υφή και στην σύσταση, για να κάνετε μια πραγματική value for money αγορά. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά, όσον αφορά τις συστάσεις των πλεκτών πουλόβερ.

View this post on Instagram

A post shared by Annemiek Kessels (@modedamour)

Τα πιο απαλά υλικά που συναντάμε, είναι το μαλλί merino (μαλλί αρνιού) που είναι πραγματικά απαλό και φιλικό στο δέρμα, το κασμίρ (μαλλί κατσίκας) που θεωρείται το πιο απαλό και πολυτελές -αν και είναι λιγότερο ανθεκτικό από το μαλλί merino-, το μοχέρ (μαλλί κατσίκας), το angora (μαλλί από λαγό) και το alpaca (μαλλί από λάμα). Πολλά πουλόβερ από 100% μαλλί -συνήθως από μαλλί προβάτου-, μπορούν να είναι πραγματικά σκληρά και να προκαλούν φαγούρα, οπότε αν δεν αναγράφεται το είδος του μαλλιού, μην είστε σίγουροι πως η αγορά σας δεν θα σας απογοητεύσει.

Επίσης το μετάξι και το βαμβάκι που είναι επίσης φυσικές ίνες, είναι τα πιο φιλικά στο δέρμα, οπότε εάν τα βρείτε μέσα σε συνθέσεις με διάφορα είδη μαλλιού, προτιμήστε τα.

Επιπλέον, οι mixed συνθέσεις δύο ή και περισσοτέρων των ινών που αναφέραμε παραπάνω, μπορούν να δώσουν ένα αποτέλεσμα πολύ ποιοτικό που δεν προκαλεί φαγούρα και αντέχει στο χρόνο.

Tips για τις ολόμαλλες μπλούζες σας:

  • Ποτέ μην κρεμάτε τα πλεκτά πουλόβερ σε κρεμάστρες γιατί θα χάσουν το σχήμα τους.
  • Ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες. Κάποια μπορεί να χρειάζονται στεγνό καθάρισμα ή πλύση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να μην κάνουν κόμπους ή για να μην μαζέψουν.
  • Τα 100% μάλλινα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα σε ευαίσθητα δέρματα.
  • Τα συνθετικά δεν προκαλούν φαγούρα.
  • Έως 50% συνθετική ίνα όπως rayon και viscose και έως 20% nylon, θεωρείται καλή ποσότητα για blends και ελαττώνει τις πιθανότητες να σας προκληθεί φαγούρα από την περιεκτικότητα μαλλιού. Επίσης 50% μαλλί – 50% βαμβάκι είναι ένα πολύ καλό blend που διατηρεί αρκετή θερμότητα.
  • Ένα κασμιρένιο πουλόβερ, δεν είναι σίγουρο πως δεν θα σας προκαλέσει φαγούρα, καθώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ευαισθησία και κασμίρ από κασμίρ μπορεί να διαφέρει.
  • Ελαττώστε την πιθανότητα να προκληθεί φαγούρα από ένα ολόμαλλο πλεκτό πουλόβερ, φορώντας ένα ενδιάμεσο στρώμα από βαμβάκι ή μετάξι.
  • Πριν να φορέσετε πρώτη φορά ένα καινούριο πλεκτό πουλόβερ, φροντίστε να το πλύνετε/καθαρίσετε.

Τώρα, επειδή αρκετά συχνά μας ρωτάτε που θα βρείτε τα καλύτερα ολόμαλλα πουλόβερ ή και πουλόβερ με αρκετό μαλλί στη σύνθεση, έχουμε εντοπίσει μεγάλη ποικιλία στο COS, στο & Other Stories, Outnet εδώ, στο YOOX εδώ και στην La Redoute εδώ. Ακόμη κάποια ολόμαλλα πουλόβερ μπορείς πάντα να βρεις και στο H&M εδώ.

Τέλος, τα ωραιότερα χειροποίητα μάλλινα πλεκτά θα τα βρεις στο Ελληνικό brand Mumshandmade εδώ.

Κοινοποιήστε!