Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Zone Toning: Η Τεχνική Βαφής Μαλλιών Που Δίνει Άψογο Ντεγκραντέ Αποτέλεσμα

Zone Toning: τα πάντα για την τεχνική βαφής μαλλιών που πάει πακέτο με το μπαλαγιάζ και χαρίζει αψεγάδιαστο χρώμα από την ρίζα ως τις άκρες

Στο παρελθόν μιλήσαμε αρκετά αναλυτικά για τα hair toners και την διαδικασία του hair toning. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, toners μαλλιών αποκαλούνται τα προϊόντα για την διόρθωση/εναπόθεση τόνου στα μαλλιά και συνήθως είναι ημιμόνιμες βαφές σε μορφή gel και είναι ημιμόνιμης διάρκειας. Αν και αυτό δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθούν μόνιμες βαφές για toning.

Στην Ελλάδα δυστυχώς, δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη η χρήση των ημιμόνιμων hair toners αν και βλέπουμε όλο και περισσότερα κομμωτήρια να τις εντάσσουν στις υπηρεσίες τους. Η αντίστοιχη διεργασία στην χώρα μας ονομάζεται ρεφλέ, όπως σίγουρα γνωρίζετε και όπως έχουμε ξαναπεί επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μόνιμης βαφής.

Σε κάποιες περιπτώσεις το toning μπορεί να γίνει ακόμη και με μια gloss θεραπεία αν δεν χρειάζεται δραματική αλλαγή στον τόνο ή ακόμη και με ένα silver σαμπουάν, όταν η βάση δεν απέχει πολύ από το επιθυμητό χρώμα.

Η χρήση τους ενδείκνυται σε μαλλιά όπου προηγουμένως έχουν γίνει τεχνικές ξανοίγματος ή βαφής των μαλλιών και έχουν εμφανιστεί ανεπιθύμητοι τόνοι ή όταν απλά έχει ξεθωριάσει το χρώμα. Άρα, είναι μια διεργασία που θα γίνει είτε απευθείας μετά το ξάνοιγμα -ώστε να δοθεί η επιθυμητή απόχρωση- είτε στο ενδιάμεσο των επισκέψεων σου στο κομμωτήριο για να φρεσκάρει το χρώμα σου και να αφαιρέσει τους ανεπιθύμητους τόνους που ίσως έχουν εμφανιστεί.

Σε ποιες περιπτώσεις προτιμάται το hair toner

Τα hair toners δεν περιέχουν αμμωνία και δουλεύουν tone on tone. Που σημαίνει πως ένα ανοιχτό toner μαλλιών, δεν θα επηρεάσει την σκούρα βάση σου καθόλου, όπως επίσης ένα σκούρο toner σε μια πολύ ανοιχτή βάση, δεν θα την καλύψει πλήρως -όπως θα έκανε η μόνιμη βαφή-, αλλά θα δημιουργήσει επάνω της απλά μια σκιά.

Αυτός είναι και ο λόγος, που στα καλύτερα hair salons του κόσμου, βλέπεις να χρησιμοποιούνται toners -όπως πχ. τα Igora Vibrance και τα Redken Shades EQ- μετά το μπαλαγιάζ και όχι μόνιμες βαφές. Έτσι, διατηρείται το μπαλαγιάζ αναλλοίωτο, ενώ οι “γραμμές” του απλά σβήνονται πιο φυσικά, χωρίς να καλυφθούν.

Επιπλέον, όταν τα μαλλιά έχουν μόλις υποστεί ντεκαπάζ, τα λέπια της τρίχας είναι τόσο ανοιχτά που δεν χρειάζονται μόνιμες βαφές με αμμωνία. Απορροφούν τα hair toners όπως απορροφούν την μόνιμη βαφή, χωρίς όμως να υποστούν και την φθορά της αμμωνίας.

Γιατί τα toners είναι καλύτερα για μαλλιά με λίγα γκρίζα

Μία ακόμη περίπτωση, στην οποία μπορούν να προτιμηθούν τα hair toners, είναι όταν θέλουμε να κάνουμε blending τα γκρίζα μαλλιά μας αντί να τα καλύψουμε.

Αν για παράδειγμα, θέλετε να χάνονται τα γκρίζα μαλλιά μέσα σε ένα ξανθό μπαλαγιάζ, δεν έχει νόημα να τα καλύψει πρώτα η κομμώτρια με μόνιμη σκούρα βαφή και ύστερα να σας κάνει το μπαλαγιάζ. Καθώς μέσα σε 1-2 μήνες τα νέα λευκά θα εμφανιστούν στην ρίζα, ενδιάμεσα θα υπάρχει η αντιαισθητική σκούρα γραμμή της μόνιμης βαφής και το αποτέλεσμα που θα είναι πολύ ορατό στην ρίζα θα είναι αυτό: λευκά-μόνιμη βαφή-ξανθό μπαλαγιάζ.

Δείτε στο βίντεο πώς γίνεται blending στα γκρίζα, με ανταύγειες και toners.

Ζητήστε λοιπόν από την κομμώτρια αντί για μόνιμη βαφή να σας κάνει toning με ημιμόνιμη μετά το μπαλαγιάζ. Στην ρίζα θα πρέπει να γίνει με μια απόχρωση κοντά στο φυσικό σας. Στα υπόλοιπα μαλλιά, φυσικά θα εφαρμοστεί άλλη απόχρωση. Έτσι, τα λευκά δε θα είναι απόλυτα εμφανή και το μπαλαγιάζ σας δεν θα καλυφθεί.

Τι είναι το zone toning

Αρχικά πρέπει να οραματιστείς τα μαλλιά σε τρία ίσα μήκη.

Ρίζες, μέσες και άκρες, είναι οι ζώνες επάνω στις οποίες εφαρμόζονται διαφορετικά hair toners. Σε μία ζώνη μάλιστα, μπορούν να αναμειχθούν και διαφορετικά χρώματα αλλά και διαφορετικοί τόνοι, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Μπορεί το ένα toner να είναι αυτό που θα διορθώσει τους ανεπιθύμητους τόνους, ενώ το άλλο να είναι αυτό που θα εναποθέσει το επιθυμητό χρώμα.

Όπως είπαμε παραπάνω, όταν χρησιμοποιείς ένα σκούρο toner σε μια ανοιχτή/ξανοιγμένη βάση δημιουργείται απλά μια σκιά επάνω σε αυτήν. Έτσι, ακόμη και τα λευκά γίνονται μέρος του μπαλαγιάζ, χωρίς να ξεχωρίζουν.

ΖΩΝΗ 1: Για την ρίζα λοιπόν, μετά το μπαλαγιάζ/βαφή/ανταύγειες, συνήθως χρησιμοποιείται ένα toner κοντά στην φυσική απόχρωση των μαλλιών μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό rooted αποτέλεσμα, χωρίς να καλυφθεί/σβηστεί το μπαλαγιάζ. Αυτό γίνεται στους πρώτους 5-10 πόντους των μαλλιών, ξεκινώντας από την ρίζα. Αυτή η ζώνη επίσης μπορεί να διαχωριστεί και να γίνεται πολύ εμφανής από την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αν για παράδειγμα πριν 3-4 μήνες είχατε κάνει ένα μπαλαγιάζ και τώρα θέλετε να το ανανεώσετε, το άβαφο τμήμα των μαλλιών σας, συνήθως χρειάζεται διαφορετικό χρώμα από τα υπόλοιπα.

ΖΩΝΗ 2: Στα μεσαία μήκη των μαλλιών, εφαρμόζεται ένα toner ελαφρώς πιο ανοιχτό -συνήθως 2 τόνους- από αυτό που εφαρμόστηκε στις ρίζες. Η επιλογή του τόνου και της απόχρωσης, εξαρτάται από το πόση αντίθεση θέλουμε σε σχέση με την ρίζα και από το επιθυμητό συνολικό χρώμα.

ΖΩΝΗ 3: στις άκρες χρησιμοποιείται ακόμη πιο ανοιχτό toner, συνήθως 2-3 τόνους.

Αυτά μένουν στο κεφάλι από 10 ως 15 λεπτά, πριν χτενιστεί το ένα χρώμα μέσα στο άλλο, για ένα τέλειο αποτέλεσμα, στο οποίο δεν μπορείς να βρεις την αρχή και το τέλος της κάθε ζώνης στα μαλλιά. Έτσι, δημιουργείται αυτό το φυσικό, ντεγκραντέ αποτέλεσμα που βλέπεις στα πολύ εντυπωσιακά μπαλαγιάζ.

Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις η ζώνη 2 μπορεί να παραληφθεί ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως στην φώτο παρακάτω.

Zone 1: 05NW⁣ Redken Shades EQ
Zone 2/3: 07M + 07NB + 08GI ⁣ Redken Shades EQ
source
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται