Γλυκολικό οξύ: τι είναι, ιδιότητες, οφέλη, παρενέργειες, πώς πρέπει να το χρησιμοποιείς, ποια η δράση του και τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης.
Μάθε τα πάντα για το συστατικό που συναντάς όλο και πιο συχνά στα καλλυντικά και πιο συγκεκριμένα στα απολεπιστικά προσώπου.
Μέχρι τώρα σίγουρα έχεις ακούσει για τα AHA και πολύ πιθανόν να έχεις αγοράσεις ένα προϊόν που να γράφει στην ετικέτα με τα συστατικά πως περιέχει γλυκολικό οξύ. Εάν δεν γνωρίζεις τι είναι, σήμερα αναλαμβάνουμε να σου τα πούμε όλα.
Τι είναι το γλυκολικό οξύ, που περιέχεται, τι κάνει στο δέρμα σου, με τι συστατικά μπορείς να το συνδυάζεις αλλά και ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα που το περιέχουν.
Τι είναι το γλυκολικό οξύ
Το γλυκολικό οξύ ανήκει την ομάδα των Άλφα Υδροξύ-οξέων (AHA) και η αρχική του μορφή προέρχεται από φυτά όπως το ζαχαροκάλαμο. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, είναι κατάλληλο ακόμη και για πολύ ευαίσθητα δέρματα.
Πώς δρα το γλυκολικό οξύ
Διαλύει τους δεσμούς των κυττάρων, επιτρέποντας τους έτσι να αποβληθούν ευκολότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απολέπιση του δέρματος εκ των έσω. Κατά συνέπεια, τα προϊόντα που περιέχουν γλυκολικό οξύ σε μεγάλη συγκέντρωση, χρησιμοποιούνται ευρέως για χημικό peeling. Επιπλέον, το χαμηλό του μοριακό βάρος, του δίνει μεγάλη ευκολία να εισέλθει σε βαθιές στοιβάδες της επιδερμίδας και να έχει βαθιά και μεγάλη επίδραση.
Ιδιότητες του γλυκολικού οξέος
Όταν απολεπίζεται η επιδερμίδα, αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα, αποκαλύπτοντας μια πιο υγιή και πιο φωτεινή όψη. Τα προϊόντα που το περιέχουν, στοχεύουν εκτός από την απολέπιση και την πιο ομοιόμορφη υφή της επιδερμίδας:
- στις ρυτίδες και στις λεπτές γραμμές,
- σε χρωματική ομοιομορφία
- απομάκρυνση της λιπαρότητας και των ρύπων
- σμίκρυνση πόρων
- εξισορροπεί το PH της επιδερμίδας
- έχει αντισηπτική δράση
- ενεργοποίηση παραγωγής κολλαγόνου με την απομάκρυνση της ανώτερης στοιβάδας
- και ενυδάτωση σε βάθος λόγω χαμηλού μοριακού βάρους
- Επιπλέον, το γλυκολικό οξύ χρησιμοποιείται για να απαλύνει ουλές από ακμή και σημάδια από την ηλιακή έκθεση.
Πώς να χρησιμοποιείς το γλυκολικό οξύ
- Εάν θέλεις να το χρησιμοποιείς καθημερινά, επέλεξε ένα προϊόν που συνδυάζει γλυκολικό οξύ με άλλα φυσικά συστατικά, καθώς είναι ιδιαίτερα επιδραστικό.
- Εάν είναι νέα στα AHA, ενέταξε το σταδιακά στην ρουτίνα σου για να δώσεις χρόνο στο δέρμα σου να συνηθίσει. Ένα καλό πρόγραμμα είναι αυτό: 1η εβδομάδα ανά τρεις ημέρας, 2η εβδομάδα ανά δύο ημέρες, 3 εβδομάδα μπορείς να ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς 1 φορά την ημέρα και καλύτερα το βράδυ.
- Εάν αντιδράσει το δέρμα σου, μην πειράξεις καθόλου την ερεθισμένη περιοχή.
- Το γλυκολικό οξύ κάνει το δέρμα σου πιο ευαίσθητο στην έκθεση ηλίου, για αυτό και θα πρέπει να το συνδυάζεις με κάποιο SPF προϊόν με δείκτη 30 και άνω. Εάν πχ, χρησιμοποιείς καθαριστικό προσώπου με γλυκολικό οξύ κάθε βράδυ, το πρωί πρέπει να εφαρμόζεις μια κρέμα με δείκτη προστασίας.
- Εάν έχεις σπασμένα τριχοειδή αγγεία, η απολέπιση με γλυκολικό οξύ θα τα κάνει περισσότερο ορατά.
- Εάν θέλεις καλύτερα αποτελέσματα με μεγαλύτερη επίδραση, προτίμησε ένα προϊόν που κάθεται στην επιδερμίδα σου, παρά ένα καθαριστικό προσώπου που θα ξεπλύνεις μετά από 15 δευτερόλεπτα. Το καθαριστικό, μπορείς να το συνδυάσεις όμως με κάποια άλλη θεραπεία που θα εφαρμόσεις για μέγιστα αποτελέσματα κατά την βραδινή σου ρουτίνα ομορφιάς.
- Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με αυτομαυριστικά προϊόντα και μάλιστα θα έχεις και καλύτερα αποτελέσματα, αφού θα έχεις μια πιο ομοιόμορφη επιδερμίδα.
Ποια συστατικά δεν ταιριάζουν με το γλυκολικό οξύ
- ΜΗΝ το χρησιμοποιείς 3 μέρες πριν ή μετά την αποτρίχωση, γιατί τα κύτταρα σου θα είναι πλήρως εκτεθειμένα και μια διπλή απολέπιση (glycolic acid+αποτρίχωση), θα έχει ως αποτέλεσμα…δερματικά εγκαύματα.
- Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς μαζί με ρετινοειδή προϊόντα, καθώς είναι πιο δυνατό και εκτελεί παρόμοιες διεργασίες με την ρετινόλη. (χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ρετινόλης)
- ΜΗΝ το χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με άλλα AHA ή σε συνδυασμό με θεραπείες ακμής. Μπορούν να προκαλέσουν ισχυρούς δερματικούς ερεθισμούς.
Γλυκολικό οξύ: οι κυριότερες παρενέργειες από την χρήση του
Όπως κάθε χημική ουσία, η χρήση του μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, ιδιαίτερα αν δεν χρησιμοποιείται σωστά ή αν το δέρμα είναι ευαίσθητο. Οι πιο συχνές παρενέργειες του γλυκολικού οξέος περιλαμβάνουν:
- Ερεθισμούς και κοκκινίλες: Είναι πολύ κοινό να εμφανιστεί κοκκινίλα ή ερεθισμός στο δέρμα μετά τη χρήση γλυκολικού οξέος, ειδικά αν χρησιμοποιείται σε υψηλή συγκέντρωση.
- Αίσθημα καύσου: Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν αίσθημα καύσου ή τσουξίματος μετά την εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν γλυκολικό οξύ.
- Ξηρότητα και ξεφλούδισμα: Το γλυκολικό οξύ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται πολύ συχνά ή σε συνδυασμό με άλλα απολεπιστικά.
- Φωτοευαισθησία: Το γλυκολικό οξύ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, κάνοντάς το πιο επιρρεπές σε ηλιακά εγκαύματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται αντηλιακό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Υπερμελάγχρωση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χρήση γλυκολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση, ιδιαίτερα σε άτομα με πιο σκούρο τόνο δέρματος.
- Αλλεργικές αντιδράσεις: Αν και σπάνιες, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξάνθημα ή έντονη φαγούρα.
Είναι σημαντικό να ξεκινάτε με χαμηλές συγκεντρώσεις γλυκολικού οξέος και να το εφαρμόζετε με φειδώ, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε. Αν παρουσιαστούν έντονες παρενέργειες, είναι καλό να διακόψετε τη χρήση και να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.
Κορυφαίο προϊόν περιποίησης με γλυκολικό οξύ

Drunk Elephant T.L.C. Framboos Glycolic Night Serum από € 92,95 στο Sephora
Το πολυτελές brand καλλυντικών Drunk Elephant, με αυτό το σέρουμ νυκτός συνδυάζει άλφα και βήτα υδροξύ-οξέα, για να εκτελέσει έντονες διεργασίες τις ώρες που κοιμάσαι και να επιφέρει μεγαλύτερη ομοιομορφία στην επιδερμίδα σου. Επίσης προετοιμάζει την επιδερμίδα σε βάθος, για να δεχτεί το πρωί το επόμενο προϊόν και να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα του.
Αν σου άρεσε αυτός ο οδηγός χρήσης γλυκολικού οξέος, δες ακόμη: Τα καλύτερα σέρουμ με αζελαϊκό οξύ.
