Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Έλαιο τεϊόδενδρου: ιδιότητες, οφέλη και χρήσεις

Έλαιο τεϊόδενδρου ιδιότητες οφέλη χρήσεις

Το έλαιο τεϊόδενδρου, είναι ένα από τα φυτικά έλαια που οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει ευρέως. Έχει πάρα πολλές χρήσεις, καθώς οι ιδιότητες και τα οφέλη του για τον άνθρωπο είναι αναρίθμητα. Πιστεύουμε πως πρέπει να έχεις ένα στο συρτάρι σου, καθώς με αυτό θα αντιμετωπίσεις δερματικές παθήσεις και επείγουσες καταστάσεις.

Δες ακόμη: Τα καλύτερα φυσικά λάδια για τα μαλλιά

Ιδιότητες του ελαίου τεϊόδενδρου

Ένα έλαιο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και για δέρμα και μαλλιά, είναι το έλαιο από τεϊόδενδρο. Έχει καθαριστικές, αντισηπτικές, αντιμυκητισιακές, αντιβακτηριδιακές, επουλωτικές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα οφέλη του σε μαλλιά και δέρμα

Καθαρίζει σε βάθος και είναι ιδανικό φυσικό λάδι για την απομάκρυνση και την θεραπεία της πιτυρίδας.

Όταν υποφέρουμε από πιτυρίδα, το τριχωτό συσσωρεύει νεκρά κύτταρα. Για να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και για να παραμείνει υγιές το τριχωτό, είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Σε αυτό, βοηθά το έλαιο τεϊόδενδρου, με τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Σε μια έρευνα [1] που δημοσιεύτηκε στο Journal of American Academy of Dermatology, ερευνήθηκε η χρήση σαμπουάν με 5% περιεκτικότητα σε έλαιο τεϊόδενδρου με 126 συμμετέχοντες που υπέφεραν από πιτυρίδα. Οι ερευνητές συμπέραναν πως ακόμη και αυτή η μικρή ποσότητα τεϊόδενδρου έφερε βελτίωση της εμφάνισης πιτυρίδας κατά 41% στους συμμετέχοντες, ενώ επίσης παρουσίασαν και σημαντική βελτίωση σε άλλα συμπτώματα όπως η φαγούρα και η λιπαρότητα. Επιπλέον, όταν ανοίγουν οι πόροι του δέρματος, προάγεται και η ταχύτερη ανάπτυξη των μαλλιών.

Όσον αφορά την εφαρμογή του στο δέρμα, έχει πολλά οφέλη. Οι αντισηπτικές του ιδιότητες, το κάνουν ιδανικό για τοπική εφαρμογή σε σπυράκια και ακμή. Καταπολεμά βακτήρια, μολύνσεις και μύκητες, παρεμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, είναι και επουλωτικό. Επομένως είναι ιδανικό για να εφαρμόζεις σε πληγές, σε μύκητες νυχιών ακόμη και για να απολυμάνεις τα χέρια σου. Υπάρχουν έρευνες μάλιστα που έχουν δείξει πως καταπολεμά και ανακουφίζει ακόμη και από την φλεγμονή της ροδόχρου νόσου [2].

Πώς να χρησιμοποιήσεις το έλαιο τεϊόδενδρου

Το έλαιο τεϊόδενδρου είναι ένα αρκετά δυνατό έλαιο για αυτό και πρέπει να το χρησιμοποιείς αραιωμένο. Ανέμειξε σε ποσότητα 1 προς 10 με κάποιο άλλο ελαφρύ έλαιο, κατάλληλο για πρόσμειξη, όπως το έλαιο αβοκάντο (€7,60/100ml) ή το αμυγδαλέλαιο (€3,80/100ml). Εφάρμοσε στις ρίζες των μαλλιών κάνοντας ελαφρύ μασάζ, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για να δεις αποτελέσματα στο πρόβλημα της πιτυρίδας.

Μπορείς ακόμη, αντί για απευθείας χρήση σαν θεραπεία, να αναμείξεις 2-3 σταγόνες με το σαμπουάν σου σε κάθε λούσιμο για να καθαρίζει σε βάθος το τριχωτό και να καταπολεμήσεις την πιτυρίδα και δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο κνησμός. Στην ίδια αναλογία πρέπει να το χρησιμοποιείς και στο δέρμα.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να πάρεις

Το έλαιο τεϊόδενδρου είναι ιδιαίτερα δραστικό. Αυτό που πρέπει να προσέξεις αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, είναι να μην το χρησιμοποιείς σε περίπτωση που έχει οξειδωθεί. Κάνε μια δοκιμή στον καρπό σου για λίγη ώρα, ώστε να διαπιστώσεις αν προκαλεί ερεθισμούς, πριν να το εφαρμόσεις στα μαλλιά ή στο πρόσωπο. H The Body Shop, διαθέτει ολόκληρη σειρά προϊόντων με έλαιο τεϊόδενδρου για να δοκιμάσεις άφοβα.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζεις πως είναι ιδιαίτερα τοξικό για κατάποση, για αυτό φύλαγε το μακριά από παιδιά.

Επιστημονικές πηγές

  1. Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo
  2. The efficacy and safety of permethrin 2.5% with tea tree oil gel on rosacea treatment: A double-blind, controlled clinical trial